Načítám..

Články

Právě čtete o: Ektoparazité

Ektoparazité

 

Jací ektoparazité ohrožují nejvíce naše domácí mazlíčky?

Na prvním místě to jsou bezesporu blechy. U psů a koček parazituje blecha psí (Ctenocephalides canis) a kočičí (Ctenocephalides felis), které napadají i hlodavce, zajícovce a primáty včetně člověka.
Klíště obecné (Ixodes ricinus) parazituje kromě psa a kočky i na ostatních savcích, ptácích a plazích.
Svrab ušní (Otodectes cynotis) se vyskytuje hojně u koček žijících venku, ale nárůst zaznamenáváme i u psů. Parazituje v zevním zvukovodu.
Kožní svrab neboli prašivinu u psa způsobuje zákožka svrabová (Sarcoptes canis), u koček je to Notoedres cati.
Demodexový svrab je způsoben roztočem Demodex canis. Žije v chlupových váčcích a postižení bývají zejména štěňata a mladí psi s oslabenou imunitou.
Dravčík (Cheyletiella) neboli „chodící lupy“ napadá psa i kočku, je přenosný i na člověka.
Sametka podzimní (Neotrombicula autumnalis) je roztoč oranžové barvy a postihuje psy i člověka.
Veš psí (Linoghnathus setosus) saje krev, způsobuje velkou svědivost.


Které roční období je nejkritičtější?


Blechy dokážou potrápit téměř celý rok. Pokud dojde k zamoření domácnosti, dost těžko se jich zbavujeme.
Klíště se vyskytuje endemicky prakticky v celé Evropě. Výskyt je typicky sezónní (od jara do podzimu), ale v případě teplé zimy mohou být též aktivní hlavně v nižších polohách.
Sametky parazitují zejména od července do října a mají rádi teplé a vlhké počasí.
Ostatní roztoči (svrab, vši) se mohou vyskytovat prakticky kdykoliv.
Jaké zdravotní komplikace mohou ektoparazité způsobit našim mazlíčkům, potažmo nám, jako majiteli zvířete?
Blechy sají krev a způsobují kožní podráždění a svědění. Sliny blech slouží i jako alergeny a po kontaktu s kůží mohou u citlivého zvířete vyvolat silnou alergickou reakci. Intenzivním škrabáním se kůže infikuje a může vzniknout zánět. Blechy bývají přenašeči tasemnice psí (nebezpečí pro psa i člověka), proto zde je na místě současná aplikace odčervovacího přípravku ! Masivní zablešení zejména mláďat může vyvolat chudokrevnost.
Klíště saje krev a způsobuje lokální zánětlivou reakci, případně až granulom. Masivní zaklíštění může vyvolat klíšťovou paralýzu. Klíšťata bývají přenašečem lymské boreliózy, klíšťové encefalitidy, anaplazmózy jak na zvíře, tak i na člověka.
Svrab ušní parazituje v zevním zvukovodu, vyvolává výraznou svědivost až zánět zvukovodu, tvoří se tmavý maz podobný kávové sedlině. Není přenosný na člověka, ale mezi kočkami a psy ano.
Kožní svrab parazituje v kůži, kde vrtá chodbičky a klade vajíčka. Vyvolává velkou svědivost, drbání a sekundární bakteriální zánět kůže. Je to vysoce nakažlivé onemocnění, přenosné mezi psy, kočkami i navzájem a rovněž i na člověka. U lidí se manifestuje v podobě svědivé vyrážky často na rukou. Ta většinou mizí spontánně do několika týdnů.
Demodex psí bývá přítomen u zdravých psů, aniž vyvolává potíže. Vnímaví jsou jedinci s oslabenou imunitou, štěňata, existuje i určitá plemenná predispozice. Tento roztoč žije v chlupových folikulech a způsobuje vypadávání srsti.
Dravčík (Cheyletiella) žije na povrchu kůže, způsobuje podráždění a svědivost.

Existují preventivní opatření proti napadení ektoparazity?


Jedinou účinnou prevencí je včasné, správné a opakované používání ektoparazitik. V dnešní době existuje mnoho produktů na prevenci proti vnějším parazitům. Jejich spektrum účinnosti je široké a často zahrnuje jak dospělé parazity, tak i vývojová stádia. To je z hlediska úspěšného vyhubení parazita a prevence důležité. Některé přípravky obsahují kombinaci ekto i endoparazitika. Mnoho klientů si neuvědomuje, že je nutné nejenom ošetření zvířete, ale i prostředí domu či bytu (ideálně denní luxování podlah, koberců, pelechů, sedaček atd.).


Jak postupovat, abychom mazlíčky ektoparazitů zbavili?


Na prvním místě již zmíněná prevence. Co se týče mechanického odstranění, existuje hodně rad a postupů. Ze všeho nejdůležitější je včasné a šetrné odstranění klíštěte a to ideálně do dvou hodin po přisátí. Jakmile se vrátíme z vycházky, ihned psa vyčešeme a prohlédneme. Existuje spousta pinzet, kleštiček. Na našem pracovišti používáme speciální háčky, pomocí kterých klíště šetrně podebereme a po 2-3 otáčkách se pouští. Nemačkáme ho, nešaháme na něj, místo po vyndání vydezinfikujeme. Tyto háčky lze použít i u člověka a těší se stále větší oblibě mezi klienty.


Jaký je rozdíl mezi jednotlivými přípravky?


Hlavní rozdíl je ve formě aplikace, způsobu, mechanismu a délce působení. Existují přípravky pro psy, kočky nebo smíšené. Mezi základní produkty (přírodní i syntetické) patří rozprašovače, spreje, pěny a pudry. U některých z nich je nutnost častější aplikace. Klasické „spot on“  pipety mají dobu účinku od 1 do 3 měsíců, ale převážně jen 4 týdny, o něco déle působí stále častěji používané žvýkací tabletky (od 1 do 3 měsíců), obojky fungují nejdéle (4 – 8 měsíců).
Kdy používat repelent, kdy obojek, kdy spot-on, čemu věnovat největší pozornost
Musíme si uvědomit, pro jaké zvíře je daný přípravek určený. Ektoparazitika pro psy by se neměly používat u koček a některé jsou pro ně i vysoce toxické. Určitá plemena psů (kólie, šeltie apod.) mohou být citlivá k některým přípravkům. Důležité je aplikovat správné množství přípravku pro danou hmotnost psa a kočky a vyhnout se tak poddávkování i předávkování. Repelentní (odpuzující) účinek má spousta spot-onů a zajistí tak dlouhodobé působení. Tyto účinky vykazuje i řada přírodních sprejů, citrusových a rostlinných olejů, jejich aplikace je bezpečná, ale účinnost krátkodobá. Obojek musí mít zvíře neustále na krku a neztratit ho, aby byla zajištěna jeho účinnost. Doporučuji dávat krátkosrstým psům. Spot-on aplikujeme ideálně 1x měsíčně. Je vhodný pro zvířata, která nesnesou použití spreje nebo nemohou ze zdravotních důvodů nosit obojek. Doporučuji aplikovat psům s velmi dlouhou srstí.


Jak často je nutné aplikaci ektoparazitikopakovat?


Můžeme se rozhodnout pro celoroční prevenci (zejména blechy), pak opakujeme aplikace přípravků co nejdříve po skončení účinnosti a zvíře je neustále chráněno. Další možností je použití antiparazitik sezónně (zejména klíšťata). Někteří klienti se rozhodnou pro aplikaci až po napadení ektoparazity, ovšem tuto pozdní možnost nedoporučuji.

Kdy je bezpodmínenčně nutné navštívit veterinárního lékaře?


Určitě při masivním napadení parazity, selháváním dosavadní léčby a při výskytu zdravotních komplikací. Tím myslím například projevy klíšťové paralýzy, alergické dermatitidy, hot spotu. Neodborné vytažení (přetržení) klíštěte s tvorbou lokální zánětlivé reakce je další častou komplikací. Horečka, otoky kloubů, neochota k pohybu a kulhání mohou být příznaky boreliózy.
Majitelé zvířat by měli přijít k lékaři na konzultaci. Veterinář navrhne vhodný preventivní nebo léčebný plán.